Het verhaal achter Perseus

Na mijn werkzame periode bij de Koninklijke Marine mocht ik in 2014 al op vroege leeftijd met pensioen. Omdat stilzitten niet mijn ding was en is werd het idee geboren om alle kennis en ervaring die ik bij mijn werk als officier bij de Marine brandweer en diverse andere werkgevers had opgebouwd in te zetten in een eigen eenmanszaak.

Dit werd Perseus Advies en Projecten, een adviesbureau gespecialiseerd in integrale veiligheidsoplossingen. Bij veiligheidsvraagstukken zijn meestal meerdere partijen betrokken en spelen er vele belangen. De integrale aanpak beoogd alle facetten die de veiligheid beïnvloeden en verbeteren in een organisatie samen te brengen en gezamenlijk tot een aanpak naar een veiligere werkomgeving te werken. Perseus Advies en Projecten ondersteund bij het opstellen van een integraal veiligheidsadvies dat kan rekenen op een breed draagvlak bij alle betrokken partijen.

De bedrijfsnaam Perseus is komt uit de Griekse mythologie en is ontstaan bij een studie project waarbij een brandweerteam met behulp van helikopters hulp aan schepen in nood op de Noordzee ingezet zouden worden. In de Griekse mythologie was de Griekse held Perseus (spreek uit als Pérsuis) de zoon van de oppergod Zeus. Hij werd door zijn grootvader naar het leven gestaan als ongewenst kind en werd daarom als baby met zijn moeder in een kist in zee geworpen. Maar de god Zeus, beschermde zijn zoon en liet de kist aanspoelen op het strand. Daar groeide Perseus op.
Perseus wilde, toen hij volwassen was, op avontuur uit, en nam de uitdaging van koning Polydektes, om het hoofd Medusa af te hakken, aan. Medusa was een van de drie gevreesde monsters, deze Gorgonen woonden bij het rijk der doden. Zelfs de goden waren bang voor hen. Niemand durft hen te benaderen, hun blik versteent ieder die hen aankijkt.

Perseus zijn eer stond op het spel en hij ging op zoek naar mogelijkheden en kwam de god Hermes tegen. Hermes regelde samen met Athena de overtocht naar de verblijfplaats van de Gorgonen. Allereerst voer Perseus naar de "Oude vrouwen" die de weg naar de drie monsters bewaakte. Ze vertelden na enig aandringen welke weg hij moest nemen en welke middelen hij nog meer nodig had om de Gorgonen te verslaan. Hij moest eerst naar de nimfen reizen om de stormkap te halen. Verder had hij nog de vleugelsandalen nodig om mee door de lucht te kunnen vliegen en de zilveren zak met de gouden kwasten.. Perseus kreeg tenslotte van de goden een spiegelend schild en een helm die hem onzichtbaar maakte.

Hij bond de sandalen onder, deed de kap op, nam de zak op zijn schouder en vloog samen met Hermes en Athena naar de verblijfplaats van Medusa. Met het zwaard van Hermes sloeg hij het hoofd van Medusa er af. Uit de romp van Medusa werd het vliegende paard, Pegasus geboren. Perseus ontvluchte hoog in de lucht op de rug van Pegasus.

Nu de vertaalslag; Perseus gaat over een onderneming waar niet iedereen van overtuigd was dat die er zou komen, maar uiteindelijk veel goeds kan doen voor anderen.

De vergelijkingen die getrokken kunnen worden uit de mythe zijn achtereenvolgens;